De Linoschnitt…

…is een door mij ontworpen lettertype. Het begon—heel ambachtelijk— met een stuk linoleum. De letters van het alfabet gutste ik uit en van iedere letter werd een afdruk gemaak. Deze afdrukken werden gedigitaliseerd. Met behulp van Fontographer (met dank aan Demon.cx!) werden ze vervolgens omgezet naar een digitaal font.

De Linoschnitt bestaat uit kapitalen, onderkast, cijfers en 3 bijzondere tekens: ®© ™. De spatiëring is tenenkrommend en non-existent wat het spelen ermee veel leuker maakt.

In 1994 werkte ik bij Schoep & van der Toorn, Communicatie consultants in Amsterdam, en ik verlangde naar meer uitdaging. Hoewel het een geweldig bedrijf was met fantastische collega’s en een inspirerende cultuur, wilde ik verder groeien. Na het ontwerpen van een dikke map vol formulieren voor KPMG en het zien van kansen die net aan mijn neus voorbijgingen als junior, begon het idee vaste vorm te krijgen. Zonder hypotheekverplichtingen of kinderen had ik volledige vrijheid om mijn eigen koers te bepalen. Zo begon ik in 1994 te sparen voor mijn eigen computer, en tegen het einde van dat jaar had ik de benodigde fl.10.000,- bij elkaar. Mijn eerste Apple computer was een feit.

Mijn eerste experiment was het bedenken van een eigen project dat dienst zou kunnen doen als visitekaartje voor mijn toekomstige bedrijf, en zo ontstond het idee voor een conceptueel lettertype.

Nu ik weer een nieuw pad bewandel en terugkijk op mijn verleden, stuitte ik op dit lettertype. Het bracht meteen opwinding teweeg! De mogelijkheden zijn eindeloos, en het spelen met deze letters voelt als het bouwen van een concept. Het is leuk en geeft me nieuwe energie…

Ik gebruik dit lettertype zowel voor OpenMinds als voor Latebytes, mijn blog.