Wie is de initiator van OpenMinds?
Nique Sanders, vormgever, partner bij Webtic, is oprichter van OpenMinds.

Haar specialiteiten
Conceptontwikkeling | design thinker | user experience research | informatie management | grafisch ontwerp | webdesign | ontwerpen voor gedragsverandering
Wie is Nique?
Gesetteld als freelance grafisch vormgever met een opleiding aan de Hogeschool van de Kunsten Arnhem achter de rug en werkzaam als traditioneel vormgever voor printmedia maakte ik de opkomst van het internet mee. Dat was even schakelen maar prikkelde me vooral tot verdere groei. Vooral in het begin werd ik uitgedaagd door de beperkingen van het internet: interlinie, corpsgrootte, ligaturen, PMS-kleuren, papiersoorten, het waren allemaal begrippen die losgelaten moesten worden. Browseroorlogen en beperkte bandbreedtes kwamen ervoor in de plaats: een spannende tijd. Opleidingen voor digitaal vormgever waren er nog niet. Informatie-architect, user-experience, navigatiestructuren, het waren nog onbekende begrippen. Het was vooral een speelveld voor hen die nieuwsgierig waren. De combinatie van beide vakgebieden zorgde ervoor dat naast het mooi maken ook het inventariseren, analyseren en ordenen van informatie tot mijn specialiteiten ging behoren.
Een grote uitdaging was en is: hoe kun je orde brengen in de enorme stroom van informatie. Omdat ik, tien jaar na de start van Webtic, mijn horizon weer eens wilde verbreden heb ik de deeltijd-opleiding Media en Informatie Management aan de Hogeschool van Amsterdam gevolgd en met succes afgerond. Mijn afstudeerproject was getiteld ‘Datatopia. De toekomst in de visualisatie van statistische gegevens.’ Het heeft me inzicht gegeven in hoe een grote hoeveelheid data op een menselijke manier weergegeven kan worden en is handig in de huidige tijd van big data.
Gaandeweg evolueerde mijn vakgebied verder en daar waar het eerst de vormgever was die bepaalde hoe iets vorm kreeg ontstond er een nieuwe stroming. Co-creatie, het samen met gebruikers en ondernemers bedenken van oplossingen, wint steeds meer terrein. Het hebben van enig psychologisch inzicht is waardevol, het is een mooie aanvulling in de bagage van de vormgever. Waarom vinden mensen iets moois? Wat maakt dat een interface goed bruikbaar is? Welke type mensen zijn er en hoe bepaalt dat de kwaliteit van een brainstorm? Hoe voer je een goed gebruikersonderzoek uit? Welke biassen kan een mens hebben? Hoe prikkel je innovatie? En nog zoveel meer waanzinnig interessante vragen.
Bij het vinden van de antwoorden op deze vragen laat ik mij inspireren door professoren van de Open Universiteit van Amsterdam in mijn studie psychologie. Het idee dat ik na het verkrijgen van meer kennis ook antwoord kan geven op deze vragen, geeft energie.