Ockhams scheermes is een principe dat stelt dat de eenvoudigste verklaring voor een fenomeen de meest waarschijnlijke is. Dit principe is genoemd naar de 14e-eeuwse filosoof William van Ockham.
De basis van Ockhams scheermes is het idee dat we onnodig ingewikkelde verklaringen moeten vermijden. Als er twee verklaringen zijn voor een fenomeen, en een van de twee is eenvoudiger dan de andere, dan is de eenvoudige verklaring de betere keuze, totdat er bewijs is voor de complexere verklaring.
Een voorbeeld: Stel dat je een auto ziet die langs de kant van de weg staat. Er zijn twee mogelijke verklaringen:
- De auto is kapot.
- De auto is geparkeerd.
De eerste verklaring is complexer dan de tweede. De eerste verklaring vereist dat we aannemen dat er iets mis is met de auto. De tweede verklaring vereist geen extra aannames.
Volgens Ockhams scheermes is de tweede verklaring de betere keuze, totdat er bewijs is voor de eerste verklaring. In dit geval zou het bewijs kunnen zijn dat de motorkap open staat, of dat er rook uit de auto komt.
Ockhams scheermes is een nuttig principe in veel verschillende gebieden, zoals wetenschap, geneeskunde, en de rechtspraak. Het kan ons helpen om betere beslissingen te nemen door ons te focussen op de meest waarschijnlijke verklaring voor een fenomeen.
In het engels wordt Ockhams scheermes ook wel Occam’s Razor genoemd.
Onthoud: Het geeft ons een leidraad om uit meerdere verklaringen de meest waarschijnlijke te kiezen, door te focussen op de simpelste optie.
Maak kennis met meer mentale modellen: Ockhams scheermes is slechts één van de vele mentale modellen die je kunt gebruiken om je vaardigheden te versterken. Ontdek in onze volgende blogartikelen nog meer waardevolle tools die je helpen om helder te denken, creatief te probleemoplossen en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.